Fem lustiga om amning

Processed with VSCO with a5 preset

Som förstagångsförälder känns det som man stöter på något nytt, annorlunda och ibland lite knäppt för var dag som går. Saker som man inte visste om barn, kroppen eller föräldraskapet. Och vissa av dessa saker blir man förundrad över att de inte alls är som man föreställt sig eller att man helt saknade vetskap om dem.

Amningen är en sådan sak som verkligen haft sina annorlunda stunder, höga berg och djupa dalar. Men jag ska inte trötta ut er med det som känns allt för ledsamt, utan bjuder här på fem lite jobbiga men samtidigt knäppa saker relaterat till amning så som jag upplevt det. Enjoy!

  1. Mjölken sprutar ut. Ja, som jag skrev. Den sprutar, i alla fall från det vänstra bröstet. ”Make it rain” grymtar Zoe, och mjölken kladdar då ner hela henne, soffan och mina kläder. Och nej, det rinner inte bara till utan det verkligen kommer ut en tunn men stark stråle. Ibland flera. Jag trodde liksom att mjölken kom ut ur en stråle (?). Inte liksom lite varsom från bröstvårtan. Och detta sker inte enbart under amningen. Nej, nej. Jag fick mig en chock när jag stod i duschen en morgon och en tunn vit stråle skjuter ut och träffar så fint mot ena duschväggen i glas. Som jag skrattade. Och som jag ibland skriker och svär (oftast med skratt i rösten) under matningen, medan Erik får springa och hämta både papper och trasa.
  2. Lyxigare att vaska mjölk än Champagne. Ja, precis så känns det. Varenda droppe som jag klämmer ut ur mina bröst känns som flytande guld. Oavsett om jag pumpar eller handmjölkar så är det tidskrävande, kladdigt och allmänt omständigt. Det blir ett evigt diskande och dagligt kokande av flaskan med sina tillbehör. Det är faktiskt det som (periodvis) kokas mest på vår spis. Plast. Följt av te-vatten. Med lite illa planering och hantering av denna lyxdryck händer det dock då och då att den åker i vasken. Värmd mjölk ska liksom inte värmas på nytt. Och ibland har man låtit för stor mängd stå framme så den inte gått åt helt. Eller att den glömts bort i kylen. Aja baja! Vi kanske rentav ska spara lite av lyxdrycken som inte längre kan förbrukas för att vaska på nyår? Och sätta lite extra guldkant på tillvaron!
  3. Mjölken dricker vi inne i tältet. ”Ah, jag köper en amningssjal att använda när man är på språng och man inte har flaska att mata med”. Enkelt och smidigt tänkte jag. På med sjalen, fram med bröstet och in med tjorven. Men nej nej, så går det inte riktigt till. Eller, med mer övning så kanske det blir bättre. För som det är nu så bjuder jag på mjölken under tältet. Med andra ord kryper jag in under sjalen med henne. Diskret och fint, inte sant? Vi har det rätt mysigt ändå, Zoe och jag, under sjalen. Oftast blir jag inte kvar därunder så länge, men tänker ändå att jag bjuder på en rätt rolig syn för mina medpassagerare på tvärbanan eller båten. Ohoj!
  4. Bomullskonsumtionen är större än någonsin. I och med att mjölken rinner till lite som den vill så behöver man så klart skydda sin BH och sina kläder så gott det går. Då använder man sig av amningsinlägg. De är som extra stora bomullsrondeller som du lägger in på insidan av din BH som skydd. Och dessa byter jag ut flera gånger per dag. Det är liksom värre än förbrukningen av bindor under mens. Ibland vet jag inte vem som är skyldig till den överfyllda behållaren i badrummet, jag eller Zoe?
  5. Oj, mitt högra är tredubbelt så stort som det vänstra. Okej, denna tyckte jag var lite jobbig. Jag pratar om mjölkstockning och det råkade jag ut för första veckan. Plötsligt var mitt högre bröst som en stor rund sten. Hård rakt igenom och verkligen tredubbelt så stor som sina vänstra polare. Jag visste inte att detta kunde ske så snabbt och på det sättet. I panik knådade jag och ammade på mitt ömmande bröst som bara den för att få det mjukt igen (om jag någonsin skulle få det, tänkte jag). Därav kom febern, och en kropp och ett sinne som redan var trött och slitet fick dra några extra tunga last. Men, jag fick ju ändå ett gott skratt där i all stress och ledsamhet. Ni skulle ha sett det!

Jag vill passa på att tillägga att amningen i övrigt flyter på väldigt bra (förutom första veckan som var helt åt fanders). Jag har många mysiga stunder med henne, även om det ibland känns lite som en förbannelse. Bjussar på några tips här på bloggen nästa gång ämnet dyker upp, tänker jag!

Update!
Nummer 6. Det andra bröstet sympatiläcker
Hur kunde jag missa denna? För mig blev detta också en lustig sak som jag inte hade någon aning om innan Zoe kom till världen. När man ammar på ena bröstet så läcker det gärna på det andra! Haha.

Publicerad i

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s