Juridik i sociala medier

En person får ersättning för att berätta och dela med sig av fantastiska produkter på Instagram. Sponsring med andra ord. Och ja, även reklam. Låt det framgå tydligt om man som marknadsförare vill ha lagen på sin sida!

Förra veckan var jag på Berghs och på deras Morning Routine. Med en ostmacka i handen och ett glas citronvatten, fick jag slå mig ner och ta del av morgonens ämne – nämligen juridik i sociala medier. Det blev en väldigt spännande timme som till stor del berörde vem som bär ansvar för det som kommuniceras i våra sociala kanaler. I efterhand har seminariet lämnat mig tänkande på hur mycket reklam man stöter på i sociala medier som inte är okej. Ta Instagram som exempel, där jag stött på mängder med sponsrade inlägg men där det inte framgår att det faktiskt rör sig om reklam. Och ja, så är det faktiskt. Får man ersättning för att blogga, twittra, posta o.s.v. om ett varumärke eller deras produkter/tjänster så talar vi om reklam. Och det ska framgå tydligt! Det känns som att det finns många marknadsförare därute som behöver läsa på sig om ett och annat i deras profession. Men vad vet jag, det kanske är en risk de tycker är värd att ta? En titt på användarvillkoren och våra lagtexter kan ändå vara ett förslag för dagen. En kaffepaus med MFL kanske?

Publicerad i

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s